maandag 12 mei 2014

Wia en Janneke in actie voor Biblionef Ghana

Geef ieder kind leesplezier

Kinderbibliotheken: bron van ontwikkeling

In juli 2014 gaat Wia Huisman-Smeenk (Consulent Leesbevordering en Informatievaardigheden Bibliotheken Appingedam, Delfzijl, Loppersum, Menterwolde, Oldambt, Pekela en Veendam) ruim twee weken naar Ghana om Biblionef Ghana te adviseren op het gebied van Leesbevordering. Haar dochter Janneke Huisman, leerkracht basisonderwijs, zal Wia vergezellen. Wia is al eerder als vrijwilligster voor Biblionef Nederland aan de slag geweest. Ze heeft in 2011 en 2012 samen met haar collega Wil de Jong twee bibliotheken opgezet in Adawso en Okorase (Ghana) en een bibliotheek in Kenia . Kijk op: http://wiaenwilnaarghana.blogspot.nl/ en http://wiaenwilnaarkenia.blogspot.nl/

De organisatie van Biblionef
Biblionef Nederland en Biblionef Ghana maken deel uit van een internationaal netwerk van onafhankelijk opererende organisaties met dezelfde naam en doelstelling. Er zijn Biblionef organisaties in Belgiƫ, Frankrijk, Suriname, Zuid Afrika, Ghana en Nederland: de Nederlandse organisatie bestaat sinds 1991. Vanuit kinderboekendepots van de verschillende Biblionef organisaties worden vele partijen kinderboeken verzonden naar scholen en kindertehuizen wereldwijd.

Kinderboeken openen hun wereld
Te veel kinderen leren lezen met behulp van een schoolbord, een krijtje en misschien een oude krant. Maar om met plezier te leren lezen, hebben kinderen meer nodig dan dat. Biblionef stelt nieuwe, mooie en spannende kinderboeken ter beschikking aan kinderorganisaties in ontwikkelingslanden. De boeken gaan naar kleinschalige lees- en ontwikkelingsprojecten. Ook worden braille- en grote letterkinderboeken verstrekt aan visueel gehandicapte kinderen.

Leren lezen is een recht
Met haar activiteiten speelt Biblionef in op het VN kinderrechtenverdrag, dat stelt dat landen de vervaardiging en verspreiding van kinderboeken dienen aan te moedigen. Ook passen de activiteiten in belangrijke mate bij het tweede millenniumdoel “Elk kind naar school”, omdat alle scholen goede leermiddelen nodig hebben. Het plezier van lezen bevordert de alfabetisering en stelt kinderen in staat een solide basis te leggen van kennis en bewustzijn.

Leesbevordering in Ghana
De vertegenwoordiger van Biblionef in Ghana is Patricia Arthur. We gaan samen met Patricia een twee-daagse workshop verzorgen voor leerkrachten en medewerkers van Biblionef Ghana rondom leesbevordering. Daarnaast komt tijdens deze workshop ook aan de orde hoe je een kinderbibliotheek kunt opzetten en gebruiken. Verder gaan we een aantal scholen bezoeken in Accra en de Volta regio om daar advies te geven rondom leesbevordering, de kinderbibliotheek en het opzetten van leesclubs.

Kunnen we op je rekenen?
Biblionef is volledig afhankelijk van giften, donaties en sponsoring door bedrijven, fondsen, scholen en particulieren. We willen ons tot juli 2014 inzetten om € 4500,00 bij elkaar te krijgen. Hiermee kunnen we een collectie boeken overhandigen aan de scholen die wij bezoeken en onze reis mogelijk maken.

Wil je ons initiatief financieel ondersteunen?
Stort je bijdrage op: Rabobank IBAN NL77RABO 0322722810 o.v.v. Biblionefproject Ghana T.n.v. W.C.J. Huisman-Smeenk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten